Между 8 и 10 млн. лв. ще струва обновяването на предгаровия площад на Централна гара в столицата. Това показва предпроектно проучване, осъществено от „Пазари Възраждане” ЕАД. Общата площ, която ще бъде реновирана с проект по програма „Джесика”, възлиза на 22 дка и обхваща тротоарните площи, подлеза, водната стена и емблематичния паметник и фонтан пред Централна гара София. 

Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет и заместник-председател на групата на ГЕРБ в съвета, обясни на брифинг, че дружеството не е избрано случайно, тъй като има опит в цялостното преобразяване на „Женския пазар” и на цветния пазар „Димитър Петков”. С решение на Общинския съвет от юли 2015 г. дружеството е поело стопанисването на пространството.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи, че в резултат на решението на съвета дружеството вече е извършило неотложен ремонт на подлеза, а пространството е станало видимо много по-приветливо и по-достъпно. Има денонощна охрана, възстановено е осветлението, сменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, отворена е и работи безплатна обществена тоалетна.

„Решението на СОС да прехвърли стопанисването на едно търговско дружество, което е доказало, че може да управлява добре едно търговско пространство, е правилно”, посочи Герджиков. 

От своя страна изпълнителният директор на „Пазари Възраждане” Николай Георгиев заяви, че реновирането на цялостното пространство пред Централна гара и обособяването му като място за отдих и почивка, а не само за пазаруване е предизвикателство за тях.

„Има голямо очакване там да се случат хубави неща”, заяви Георгиев.

Той изтъкна, че служители на дружеството са на обекта от 6-7 месеца и добре познават проблемите, които има мястото. Георгиев изтъкна, че вече е решен проблемът с чистотата, а хората, които ежедневно преминават - около 20 хиляди души, са много по-сигурни заради поставеното осветление и назначената постоянна охрана от страна на дружеството. Поставени са нови указателни табели, които са в унисон с това, което е направено на Централна гара. 

Георгиев бе категоричен, че трябва да бъде осигурен атрактивен многолик туристически обект с атрактивно осветление през нощта, който да предостави на потока от пътници подходящ микс от търговски, културни обекти и пространства за отдих и почивка.

Целта е живущите в близост да идват за почивка, пазаруване, забавление и разходка – водната стена ще бъде възстановена, както и самият паметник и фонтанът около него. Търговските обекти ще бъдат намалени наполовина”, заяви Георгиев. Целта е двойно да се увеличи потокът от хора, посещаващи предгаровия площад.