Три ВиК дружества - от Хасково, Стара Загора и Бургас, работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията, която остави без вода част от Хасково и по-малки населени места в областта. За по-бързото възстановяване на водоподаването се използват техническият потенциал на ВиК Стара Загора и материали от ВиК Бургас, съобщи МРРБ.

Зам.-министър Валентин Граматиков, областният управител на Хасково Минко Ангелов, Ивайло Ванков - член на УС на "Български ВиК холдинг" ЕАД, и управителят на ВиК Хасково Борис Бусаров провериха на място работата на екипите по отстраняване на тежката авария.

Тя е възникнала на 21 септември 2021 г. след пускането на помпена станция "Ябълково", която е била временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането ѝ, поради силното налягане на водата е станала аварията. Екипите на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура. На място вече ги подпомагат и работници на ВиК Стара Загора, уточняват от МРРБ.

За възстановяването са необходими тръби, които заради специфичния си диаметър не са често използвани. Такива са налични във ВиК Бургас, от където се доставят, заедно с други необходими резервни части.

По-различното в ситуацията е, че трябва да се използват материали, които отдавна се използват само на много малко места в страната. Отстраняването на аварията е по-трудоемък процес заради налагащите се допълнителни изкопни работи, обърна внимание зам.-министър Граматиков.

ВиК-Хасково съветва хората да не ползват водата за пиене

ВиК-Хасково съветва хората да не ползват водата за пиене

Авария в помпената станция

Местните екипи, които работят по отстраняване на аварията, изразиха задоволството си, че чрез екипната работа на трите дружества и наличието на специфичната тръба, доставена от Бургас, ще даде възможност водоподаването към гражданите да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Екипите работят максимално бързо, като целта е водоподаването да бъде възстановено до утре сутрин.

"Със съвместни усилия на МРРБ, Областна администрация Хасково и ВиК холдинга ще бъде разработен проект за подмяна на помпите в помпена станция "Ябълково" и на отвеждащите тръби от помпената станция до водопровода", информира Граматиков.

Той поясни, че целта е да се осигури автономност на електрозахранването, намаляване на разхода за електроенергия и постигане на хомогенност на състоянието на ВиК системата.

Направен анализ от местния ВиК оператор показва, че с подмяна на помпите ще се намали значително разходът за електроенергия, която е един от големите разходни показатели при формиране на цената на ВиК услугите.

Управителят на ВиК Хасково информира, че разходът за последния месец възлиза на 1,1 млн. лв., като за сравнение за същия период на миналата година е бил 0,5 млн. лв.

"Български ВиК холдинг" ЕАД има готовност да подпомогне финансово ВиК Хасково.