Деца от Образователен център "Сияйни" се заеха с нова инициатива през лятната ваканция - да творят добро и със свои рисунки и ръчно изработени бижута от тепана вълна да помогнат на свои връстници с редки заболявания да се усмихнат.

Децата са участвали в инициатива на Трета поликлиника и на лекарите и медицинския персонал от детската кардиология са направили специални подаръци, "защото те са хората, които ни помагат и ни лекуват". Ева, която тази година ще бъде 5-и клас обясни за news.bg, че това лято са подарили на лекарите форми със сърца, на които пише "Благодаря". Сами си ги изработихме от глина и тепана вълна. Много ги изненадахме, накарахме ги да се усмихнат", разказа с радост малката Ева. Тя сподели, че я прави щастлива да прави другите хора щастливи и съветва да си помагаме.

Не сме ги карали днес да правят това нещо, сами поискаха, а ние като преподаватели не ги спряхме, разказа за news.bg Ирена Пейкова, основател на образователния център.

Децата се увличат сами едни други в цялата енергия и техните миникампании се случват сякаш сами.

"Мисията на нашия образователен център е да творим света с добро, учим децата на такава култура на общуване, чрез която да разгръщат творческия си потенциал", обясни Пейкова. Идеята е едни други да съумеем да се подкрепим и след това да помогнем на средата около нас, според Пейкова. Центърът функционира и като занималня за деца с курсове по различни интереси - изкуство, музика, театрално изкуство, етика и философия, фентъзи арт, емоционална интелигентност, сугестопедия.

Образователният център е организирал редица благотворителни акции в партньорство и с други асоциации и организации като "Time Heroes". Тези инициативи по думите на Пейкова са истински празник и това е много вдъхновяващо.

"Подаряваме нещо на хората и бягаме", каза от своя страна художникът Цвета Петрова. Според нея изкуството е за всички, не за определена група можещи и надарени в тази сфера. Опитваме се да разбиваме такива бариери, рисуването е вид общуване и чрез него всеки може да се изрази, убедена е тя. Затова и често води децата в галерии, където те се запознават със съвременни художници и техните творби. Веднъж подрастващите са направили реплики на любимите си картини на Иван Пенков, които по-късно са били изложени до техните оригинали като изложба в изложбата.

Ние се стараем да събудим творческата искра на всяко дете и да я прехвърлим отново към социума, за да не стават децата самокритични и неуверени хора.

При нас е сериозен проблемът, че във формалното образование под изкуство се има предвид само изобразително изкуство и музика, всички останали отсъстват и ние се опитваме да запълним тази празнина, обясни Цвета Петрова. А чрез разни, макар и малки инициативи, в образователния център се стремят да подкрепят стремежа на децата да правят добро и да усмихват хората.