Хиляди футболни запалянковци се събраха на протест срещу БФС в центъра на София, съобщава БНТ.

Феновете се събраха около националният стадион "Васил Левски", където България и Унгария трябва да играят среща от квалификациите за европейско първенство. Запалянковците настояват за оставката на ръководството на Българския футболен съюз.

След няколко дни неяснота БФС взе решение срещата да се проведе в София, но без публика. Аргументът за това бе, че така ще се намали риска от безредици.

СДВР предприе засилени мерки за опазване на реда. Районът около стадион "Васил Левски" бе отцепен. Над 1600 служители на полицията и жандармерията са изпратени на място.

Около футболното съоръжение се събраха над 10 000 запалянковци. Първоначалните намерения бяха протеста да протече мирно. Напрежението обаче ескалира. Срещу служителите на реда започнаха да летят бомбички, ракети и камъни.

На място бе докарано и водно, оръдие, което влезе в действие. Протестиращите бяха изтласкани от органите на реда.

По информация на bTV при ескалацията на напрежението между футболните фенове и органите на реда има четирима пострадали. Има и арестувани. Полицейски бус и кофи за боклук са подпалени на кръстовището на ул. "Гурко". На място има пожарни и линейки. Според Нова телевизия задържаните са поне 10, а преди мача на контролните пунктове около националния стадион са иззети истолет, боксове, палки и спрейове.

Към протеста се присъединиха и унгарски фенове. Те са тук по предварителна резервация, тъй като мачът е трябвало да бъде с публика.

1600 полицаи пазят шефа на БФС Борислав Михайлов от исканията за оставка.

Временно е затворено движението по бул."Цар Освободител" от бул."Евлоги и Христо Георгиеви" до бул."Васил Левски" и по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" от Орлов мост до ул.Граф Игнатиев" във връзка с провеждането на футболна среща и протест пред Националния стадион "Васил Левски". Превозните средства на градския транспорт са пренасочени по обходни маршрути, поясниха от МВР.

Автобусите идващи от "Младост" и "Дружба" са отклонени през кръговото кръстовище на тв кула по бул."Алея Яворов", бул."Драган Цанков" и бул."Цариградско шосе".

Тролейбусите, идващи от "Младост" и "Дружба" обръщат на кърстовището на 4-ти километър, а тези от кв."Х. Димитър" обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и обратно по маршрута си.

Столична полиция: Може да има задръствания

Столична полиция: Може да има задръствания

С полицейска лента обграждат стадиона, а протестиращи и фенове ще се проверяват