Екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята" са подали жалба към съда, с искане да се отмени разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци. Към жалбата са се присъединили и жители на Дупница. Това предаде БНР.

Това стана на среща на граждани и експерти от екоорганизации в Дупница. Делото е насрочено за 24 септември в Административния съд в Кюстендил.

Полиция и жандармерия на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"

Полиция и жандармерия на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"

С тях са и служители от МОСВ

Според издаденото от Изпълнителната агенция по околна среда разрешително ТЕЦ "Бобов дол" може да гори до 96 тона отпадъци на ден. На няколко пъти от ръководството на централата обявиха, че не изгарят отпадъци, защото все още нормативно издаденото разрешително не е влязло в сила и е разпоредено да бъде монтирана допълнителна измервателна система, която да отчита показателите при евентуалното използване на отпадъци като гориво.

Адвокат ще внесе заявленията на гражданите от Дупница за присъединяването им към делото като заинтересована страна. Освен организациите "Грийнпийс" - България и Сдружение "За земята" и жител на Големо село, който живее непосредствено до централата, се е присъединил към жалбата.

ТЕЦ "Бобов дол" спря заради ниските цени на тока

ТЕЦ "Бобов дол" спря заради ниските цени на тока

ТЕЦ-ът ще заработи на в понеделник сутрин

Дупничанинът Николай Табаков участвал в срещата с екоекспертите каза, че "Това е един от най-сериозните проблеми, защото ни заплашва за десетилетия напред. Ако позволим сега да се горят италиански отпадъци, ще дойдат и чешки отпадъци и испански отпадъци. Сега е моментът да ги спрем, още в началото".

Припомняме, след подаден сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на четири топлоелектрически централи - ТЕЦ "Република" в Перник, ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел".

Хората от района многократно протестираха заради замърсяване на въздуха и питейната вода