Инициативен комитет "За Зелен Младост" внесе в деловодството на Столична община събраните 14 040 подписа за свикване на местен референдум в район "Младост".

Това обяви при внасянето на подписите Войслав Тодоров, общински съветник и член на Инициативния комитет. По думите му подписите са повече от достатъчно, по закон необходимите подписи са 9 хиляди.
"Имаме и достатъчно голям резерв, който от една страна показва голямата воля на хората да се включат в този референдум, но от друга страна показва, че имаме достатъчно добър резерв, за да сме сигурни, че ще се проведе такъв референдум", заяви Войслав Тодоров.

Проблемите в столичния "Младост" са първия пример за сблъсък на интереси

Проблемите в столичния "Младост" са първия пример за сблъсък на интереси

По-добре да има концентрация в застроената вече територия

Той припомни, че едно от исканията е да се промени общият устройствен план в частта за район "Младост" и подробните устройствени планове, които сега предвиждали застрояването на паркинги, зелени площи, междублокови пространства, детски площадки.

Вторият въпрос , който ще бъде подложен на референдум, е за временен мораториум на строителството, докато не се променят въпросните устройствени планове, така че хората да са сигурни, че повече такива случаи като при блок 70, блок 64 и блок 19 няма да се повторят и общественият интерес ще бъде гарантиран в максимална степен.

Провеждането на такъв референдум по никакъв начин не означава, че ние искаме да спрем цялото строителство в "Младост", обясни още той и изтъкна, че желанието на ИК е да се преразгледат устройствените планове и хората да имат реално думата какво приемат и не приемат да се случва в техния квартал.

Диалогът с гражданите бил проблем в столичния "Младост", а не строежите

Диалогът с гражданите бил проблем в столичния "Младост", а не строежите

Още от 1986 година има план за строеж

Войслав цитира и едно изследване, според което 70% от хората не са знаели, че се провеждат такива обществени обсъждания, а реално присъстващите на обществените обсъждания били 0,3% от гражданите.

Стартът на подписката беше на 13-ти септември. Инициативният комитет, на който председател е новоизбраният кмет Десислава Иванчева, е разполагал с три месеца, за да организира и законово да подплати искането.

Според Войслав Тодоров Десислава Иванчева е била избрана за кмет заради каузата на " За Зелен Младост".

Орлин Иванов, общински съветник обясни, че след като бъде внесена, подписката ще бъде изпратена за проверка в ГРАО. След това, ако бъде постигнат необходимият брой гласове председателят на Общинския съвет следва да уведоми в тридневен срок общинските съветници и да насрочи сесия на Общинския съвет в едномесечен срок. В този период следва кметът и постоянните комисии, на които бъде разпределена преписката, да се произнесат със становище.

По думите му една десета от гласовете, регистрирани на последните избори в Младост е достатъчна, за да задължи Общинският съвет да се произнесе на сесия. Орлин Иванов обясни, че Общинският съвет може с мотивирано решение да отхвърли искането за референдум, разбира се - може и да го приеме. Иванов заяви, че в лично качество подкрепя всяко едно допитване до гражданите.