Съдът назначи съдебно-техническа експертиза за отстоянието на инсталацията за изгаряне на отпадъци от ТЕЦ-София от жилищните сгради.
Административният съд-София допусна експертизата, поискана от гражданите и от сдружение "За Земята", по време на третото заседание по делото за процедурата по ОВОС за инсталацията за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-София.

Другата задача пред експертите е свързана с обхвата на засегнатата общественост от вредните емисии.

"Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на ТЕЦ-София", посочват недоволните.

Според тях има повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране в столицата, може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества.

Решението за подробен устройствен план на инсталацията бе прието през 2016 г. също е обжалвано, а иначе сагата с боклука на София върви повече от 10 години.

Делото бе отложено за 28 юни от 15:30 ч.