След като съдът обяви вчера демонтажа на МОЧА за законно, все още има много въпроси, които предстоят да бъдат разрешени.

Областният управител на София търси обаче кой да го реставрира и за това ще бъдат платени милиони. И "Господари на ефира" си задават въпроса каква е логиката на това.

По данните от Регистъра на обществените поръчки текат пазарните консултации за реставрацията на монумента, а последната публикувана информация за хода е от 5 април - ценово предложениес обща стойност от 2 123 000 лева без ДДС.

Интересен е изборът на студио, което да изготви индикативната оферта - "Марковстудио" ООД. Преди две години то влезе в новините с инсталацията в Южния парк: "Водна паша", за която Общинският съвет похарчи 330 000 лева.

След като самият демонтаж предизвика отпор, а областният управител Вяра Тодева трябваше да се отбранява от атаки и от двете страни на барикадата.

Към момента тезата, че Монументът ще бъде реставриран за сметка на данъкоплатците остава на дневен ред. Нещо повече - тя е подкрепена от реалните действия на областния управител на София.

Между "демонтаж заради символика в разрез с правата и свободите на българите" и "реставрация, защото ни е грижа за безопасността" има съществена разлика. Доста е притеснително областната администрация на европейска столица да избира втория "сценарий", след като подобни монументи бяха премахнати във всички посткомунистически страни. Намерението да се възложи реставрация на предизвикващия разединение монумент и тя да бъде за сметка на данъкоплатците също говори за разрез между думи и действия. На думи Вяра Тодева е представител на "Продължаваме промяната" и се бори за европейско бъдеще за България. Действията ѝ обаче оставят съвсем различно впечатление.

Предстоящият нов период на "безтегловност" със служебен кабинет на ГЕРБ буди обосновани притеснения как ще приключи целият символичен казус с МОЧА.

И макар съдът да реши, че трябва да се довърши премахването на Паметника, процедурните хватки, с които разполагат и областната администрация, и държавата като цяло, далеч не са приключили.

Не е ясно обаче и къде би бил поставен реставрираният монумент.

"От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част. Така ще се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника. Това са данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на Паметника на Съветската армия". Това отбелязаха още преди година от областната управа.

От Димитровград пък предложиха паметникът да бъде преместен там, именно заради символиката му.