Протестът в завода за производство на обувки в град Ветрен се разраства, съобщава кореспондент на БНР. Хората чакат да се намеси националният омбудсман Мая Манолова.

Припомняме, че в началото на годината 120 работници бяха съкратени без предизвестие. Причината - закриване на производствената дейност. От миналата седмица хората протестират, тъй като не са получили обещаните им заплати и обезщетения. Те дори направиха жива верига, с която попречиха да бъде извозена техниката от завода.

Протестиращите настояват да си получат полагащите им се 2 заплати и обезщетения. Заканват се, че докато не им бъдат изплатени парите няма да преустановят блокадата и няма да позволят на собствениците да изнесат машините си.

Втори ден протестират работниците от обувния завод във Ветрен

Втори ден протестират работниците от обувния завод във Ветрен

Хората очакват неизплатените си заплати и обезщетения

Установено е, че фирмата е прехвърлена и няма връзка с бившите собственици. Тя е била собственост на двама италианци, но в началото на годината е прехвърлена на безработна циганка от Плевен. Кметът на Ветрен Радослав Лютаков обясни, че същата циганка е собственик на още 22 фирми. Фирмата "Екоскарт" била прехвърлена на Йоана Недкова. Лютаков подозира, че чрез социално слабата жена се прави опит да бъде излъгана държавата.

Преди години при прехвърляне от една фирма на друга работниците загубили по 50-60 дни отпуск. Замълчали си, за да не останат без работа.

С жива верига работници от обувния завод във Ветрен си искат заплатите

С жива верига работници от обувния завод във Ветрен си искат заплатите

Съкратени са без предупреждение

Кметът на Ветрен допълни, че протестът не е само за работниците на завода. Цялото населено място застава твърдо зад тях. Представител на фирмата досега не е отишъл да разговаря със съкратените служители и да им обясни каква е ситуацията. Дори мотористи са заявили подкрепата си, че при нужда ще отидат и ще застанат зад хората от Ветрен.