Има сериозна вероятност вчерашната катастрофа на малък самолет край Ихтиман, която струва живота на двама души, да се дължи на грешка на пилота. Това заяви пред Нова телевизия и.д. директор на Специализирано звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство Христо Христов.

Малък самолет се разби край Ихтиман
Обновена

Малък самолет се разби край Ихтиман

След набрана височина, самолетът изпада в свредел, загинали са мъж и жена

Поредицата от подобни инциденти в последно време Христов обясни със самочувствие и неадекватно поведение на пилотите и сравни ситуацията като тази на пътя - много катастрофи, които се дължат на желание да се изцеди всичко, което може от машините и инцидент с трагичен край.

Припомняме, че за последните месеци вчерашният инцидент е трети поред. Двама души загинаха при инцидент с малък самолет край Пловдив, а четиричленно семейство загина в Македония преди това.

Разследват и злоумишлена повреда на самолета, паднал в Северна Македония

Разследват и злоумишлена повреда на самолета, паднал в Северна Македония

При катастрофата на 2 април загина българско семейство

Христо Христов обясни, че според свидетелства самолетът се е издигнал на 60-70 метра височина и тогава е започнал маньовър наляво, което е позволено при 100 височина. Много е вероятно това да е причина за изпускане на управлението на машината, която е попаднала в свредел.

В момента инцидентът се разследва, като ще се изискат от италианските власти цялата документация. Работи се съвместно с чуждите служби според европейските регламенти. Машината е регистрирана в Италия. Проверява се версията и за техническа причина за инцидента.

Пилотът, който загина при катастрофата, е имал валидно разрешително, издадено през 2016 година и презаверено през 2018 година. Обучението на един такъв пилот продължава около година - година и половина и е с 25 часа нальот, каза Христов.