Браншови организации, ангажирани със строително-инвестиционния процес, предлагат създаване на общ съвет, заедно с представители на общината в столичния квартал "Младост". В него да влизат и представители на протестиращите и на инвеститорите.

Случаят със столичния квартал "Младост" е показателен за разминаване на законодателно-административните актове, фактическата среда и социалната обстановка. Това обяви председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов по време на пресконференция в БТА.

Представители на браншови организации в проектирането, строителството и инвестиционния процес за "Зелена София - позиция на браншовите организации в строително-инвестиционния процес представиха предложения за професионално участие за решаване на проблемите и реализацията на възможностите за изграждане на "Зелена София".

От Камарата на архитектите в България изразиха загриженост от случващото се в квартал "Младост". "Нашият екип се събра и с колеги изготвихме мнение за това. Трябва да се чуе професионалната гледна точка", коментира председателят на камарата - архитект Борислав Игнатов.

Камарата на архитектите в България подкрепя идеята за създаване на съвет на браншовите организации, заедно с представители на общината, протестиращите и инвеститорите и да се изяснят случаите. "Не бива от един случай да се вадят изводи за целия сектор", коментира той.

Архитект Иван Аврамов от Камарата на архитектите в София посочи, че работят усилено със Столичната община. "Независимо от инспирираните протести в "Младост", се придържаме към едно действие, съобразно действащото законодателство", категоричен бе той.

По думите му, случаят в квартал "Младост" е показателен, че "хората, подведени от емоции и някои политически фактори изразиха своя протест".

"Истината е, че ние сме направили подробна проверка и сме установили, че няма нарушение на градоустройствените планове и инвестиционните проекти", посочи архитект Аврамов.