Във Варна ще бъде създаден специален център за морски прогнози. Той ще се намира във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология.

Това съобщи ст. н. с. Георги Корчев - генерален директор на института, който участва в редовната годишна конференция на филиала в морската столица.

Системата за морски прогнози вече работи, предстои да бъдат обучени специалисти, за да могат да интерпретират правилно данните, съобщи Радио Варна.

До месец България ще стане член на европейската система "Метеоаларм", която е създадена, за да прогнозира три дни по-рано възникването на опасни метеорологични явления.

За първи път у нас системата ще бъде развита и на национално ниво с участието на метеорологичните центрове във Варна, Плевен, Пловдив и Кюстендил. Данните ще бъдат представени и на сайта на НИМХ и ще могат да се ползват от всички.

Георги Корчев каза още, че България ще е и първата страна, която ще извършва метеорологични наблюдения на базата на система от пет потапящи се буйове, разположени в Черно море.

Те ще регистрират температурата и солеността на морската повърхност, както и на 1500 метра дълбочина. Първият потапящ се буй "Калиакра" вече работи от края на миналата година.