След 2-годишно разследване Окръжната прокуратура във Варна е обвинила седем души в причиняване на смъртта на четиримата загинали поради немарливо изпълнение на работния процес.

Внесеното обвинение е срещу отговорните за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" край Варна.

Санкционираните за срутването на варненския хотел обжалват постановленията

Санкционираните за срутването на варненския хотел обжалват постановленията

Инспекция по труда е санкционирала 7 юридически лица

Строителният надзорник Валентин П. от фирма "Инекс консулт" ООД бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между "Инекс консулт" ООД като изпълнител и "Международен панаир Пловдив" АД като възложител. От същата фирма подсъдима е и експертката по строителен надзор Виолета Д.

Подсъдими са и инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма "Бултранспорт груп" ЕООД, подизпълнител на обекта, който бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект "Вероника", управителят на "Дигинг" ЕООД Георги Г. като фактически подизпълнител на "Бултранспорт груп" ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд, наел работниците за разчистване на останките от съборения хотел "Мираж".

Анализът на доказателствата сочи, че била дадена положителна оценка за строежа без основание и в конфликт с длъжноститет на подсъдимите. От събраната по случая информация става ясно, че не били изрично посочени подлежащите на премахване конструктивни елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите елементи с носещи функции. Липсвал и проект за временното подпиране на съществуващата.

Всичко това е заедно с хаотично премахване на конструктивни елементи с багери и ръчно подсичане на носещи колони на партера на хотела е довело до загуба на устойчивостта на строителната конструкция. В резултат хотел "Вероника" се срутил върху работниците.

Подсъдимите са допуснали на строителната площадка работниците, които не били специално инструктирани и обучени за процеса.

Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото наказание в закона е лишаване от свобода от 3 до 10 години. 

Работник загина, а трима са затрупани при срутване на стар хотел край Варна

Работник загина, а трима са затрупани при срутване на стар хотел край Варна

Спасителни екипи издирват затрупаните. От полицията уточниха, че става въпрос за стар хотел, който в момента не е действащ.

Припомняме, че на 8 април 2015 г. 11-етажният хотел "Вероника" се срути върху четирима работници, които загинаха на място. В деня на инцидента свидетел дочул разговор между двама работници, че подсъдимият Георги и синът му ще вкарват къртачи, за да изкъртят колоните. Техническият ръководител Мехнур М., забранил устно използването им. Георги Г. обаче обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотел "Вероника". Георги се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира, ако сградата започне да пада, той заявил, че подобна сграда се срутва поне за половин час, през който работниците ще имат възможност да напуснат.

Отишлите в хотела работници започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четиримата работници.