Две села в община Раднево готвят протест в София, предаде БНР.

Причината е, че Бели бряг и Трояново трябва да бъдат изселени, защото са на пътя на разширяващите се рудници за лигнитни въглища "Мини Марица-изток". Жителите не одобряват и ниските обезщетения, които държавната компания им предлага за изкупуване на имотите им.

Генади Кондарев от неправителствената организация "За Земята" посочва, че предложените парични компенсации са несправедливо малки и не стигат за купуване на жилища някъде другаде. Той е на мнение, че предлаганата "пазарна цена" за имоти в селски район не е справедливо обезщетение за загубата на имот и не позволява на хората да продължат живота си наново по спокоен начин.

Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

Омбудсманът призова НС да гласува мораториума за парк "Бедечка"

Не е ясно и според какви условия се оценяват имотите на хората в селата.

"По наша преценка цените, които се предлагат за имотите на хората, са изключително ниски и не могат да позволят на хората да преместят своя живот и покъщнина по един спокоен начин на ново място и да имат същите условия и възможности да се препитават, каквито са имали в селото", твърди Кондарев. Той съобщи, че жителите възнамеряват да изразят недоволството си утре пред Народното събрание и Министерството на енергетиката.

Процесът на медиация между заинтересованите страни продължава от години. В него участва и Европейската банка за възстановяване и развитие в качеството си на кредитор на мините. До момента в село Бели бряг, което е първото на пътя на багерите, има около 20 неизкупени имота.

147 имота е изкупил рудник в село Бели бряг, планира още над 50

147 имота е изкупил рудник в село Бели бряг, планира още над 50

Имотите се продават само на доброволен принцип, уверяват от компанията

Припомняме, за случая с двете села се разчу още през януари 2017 г. Тогава омбудсманът Мая Манолова сигнализира, че Мини "Марица-Изток" изкупуват на безценица къщите на жителите и крият оценките на имотите. От своя страна от предприятието увериха, че придобиват жилищни имоти само на доброволен принцип и се стремят към постигането на взаимно изгодни условия. В своята позиция Мини "Марица-Изток" обясниха и че без изселването на двете села ще е невъзможно рудникът да се развива и респективно да се доставят въглища занапред.