Села в Странджа остават без пътнически превоз, след като единственият превозвач в района спира работа заради липсата на субсидии.

Управителят на най-голямата частна транспортна фирма в област Бургас - "М-Бус", Румен Христов спира работа по линиите на 13 януари догодина, тъй като държавата така и не е отпуснала необходимия размер субсидии за слабо населените райони в Бургаско, където фирмата регистрира големи загуби, които вече не може да покрива. Става въпрос за селата в общините Малко Търново, Карнобат, Средец и Созопол.

Той обясни, че за линиите в Малко Търново предвидената субсидия за тази година е била 10 000 лева, при положение че за да се извършват превози, са необходими 45 000 лева.

Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще бъдат отпуснати допълнително 50 000 лева, досега по негови думи са отпуснати само 5 000 лева.

Села в Странджа остават без транспорт

Села в Странджа остават без транспорт

Спират им автобусите до Малко Търново

"Ние вече няма как да покриваме загубите по тези линии. Положението е идентично и в община Карнобат. Почти всички села на нейната тертория са обезлюдаващи, а субсидия има само за превозите до село Раклица, която е в размер едва 2 500 лв. за цялата година", посочи Христов.

По негови думи дори през 2020 г. да бъдат отпуснати средства за субсидии, те няма да стигнат до всички нуждаещи се региони, тъй като не е променен текстът на Наредба № 14 от 2003г., според която слабо населени райони са само високопланинските и граничните. Останалите, където също има сериозно обезлюдяване, така и не са включени в нея до този момент.

Сред исканията на превозвачите в цялата страна е и автобусите да не бъдат задължавани да плащат тол такси. Причината е, че много от линиите се обслужват след спечелени обществени поръчки, където водещ критерий е най-ниската цена, а в нея не са калкулирани тол такси. Транспортният бранш настоява и за контрол над сивия сектор, заради който изрядните фирми, също регистрират значителни загуби.

Припомняме, през февруари премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на субсидиите за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии, след като имаше риск без транспорт да останат десетки села от Странджа, а заради нерентабилност бяха закрити и автобусни линии до няколко пернишки села.

Борисов разпореди проверка за районите без обществен транспорт

Борисов разпореди проверка за районите без обществен транспорт

Да се мисли за промяна на модела препоръча премиерът