Десетки села в Странджа са заплашени да останат без транспорт в края на месеца, съобщи bTV.

Причината е драстично намалените от държавата субсидии за превоз в труднодостъпни и планински райони. Най-голям е проблемът в община Малко Търново.

Село Стоилово е на около 80 км от Бургас, но автобус от там до селото няма. Транспорт има 2 пъти в седмицата до общинския център Малко Търново. До дни обаче се очаква и той да бъде спрян.

По думите на жена от селото 2 пъти в седмицата имат автобус до Малко Търново и оттам стигат до Бургас, но сега спирали линиите и затова хората протестират.

Те са категорични, че нямат алтернатива на транспорта.

До село Бръшлян пък, на 65 километра от Бургас, транспорт има три пъти в седмицата. Селото привличало много туристи целогодишно, но хората са притеснени, че сега няма да има толкова туристи.

Деян Йотов от дирекция "Финанси и бюджет" към община Малко Търново обяснява, че според анализ от последните три години, всяка следваща година субсидията за транспорт намалява с около 3000 лв. на година.

Според един от превозвачите Румен Христов средствата, които държавата отделя, са недостатъчни.

По думите на кмета на Малко Търново Илиян Янчев, се търсят всякакви варианти, но към момента няма как да дофинансират транспорта.

Той допълва, че решение се търси и в областната управа, като е сезирано и Сдружение на общините, което предстои да направи анализ на проблема.