Села край Перник остават без обществен транспорт, съобщи bTV. Село Ковачевци е на път да остане откъснато от света. Общината е осигурила бусче, но гражданите не могат да се разберат в какви часове да е маршрутът му.

Работещите настояват автобусът да тръгва сутрин от Ковачевци и да се връща вечер. Пенсионерите искат да има и автобус по обяд, за да не се налага да стоят по 10-12 часа в големия град, ако са отишли за лекарства, например.

В село Ковачевци от 1 до 10 януари 2019 г. хората са били без транспорт до областния град Перник. Общината е направила фирма и са купили автобус за 25 000 лева с ДДС, обясни кметът на Ковачевци Васил Станимиров.
"За 20 дни имаме 2800 лева разходи, 1400 лв. са приходите от билети, останалото ще го поеме общинският бюджет с решение на Общинския съвет", каза кметът.

От бранша на превозвачите алармираха, че много населени места в страната са заплашени да останат без транспорт и връзка с по-големите градове. Причината за закриването на линии е, че те са нерентабилни.

128 линии в страната в момента не функционират, хората нямат достъп до града, каза Магдалена Милтенова - председател на УС на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя допълни, че се подготвя протест на 18 февруари.

Държавата покрива 50% от загубите на превозвачите, защото бюджетът не може да си позволи повече. Според Милтенова загубите, които търпи бранша са резултат от нерегламентирания превоз.

Преди дни и пернишкото село Черна гора остана без транспорт през деня. Никой от превозвачите не желаел да обслужва линията, тъй като била губеща, съобщи кметът Диана Атанасова пред БНР.

Проблемите започнали преди няколко месеца, когато две фирми една след друга отказали да пътуват по маршрута. От 1 февруари превозвач със сключен договор няма.

В събота, неделя и понеделник е имало само по два курса - рано сутрин и вечер, при осем, предвидени по разписание.

Хората се притесняват, че ще останат без работа, защото няма как да стигнат до работните си места. Девет деца от селото учат в Перник. Вчера се е наложило родителите им да ги прибират от училище. Липсата на транспорт през деня се отразява и на възрастните хора нито могат да отидат на лекар, нито да си купят лекарства, коментира Атанасова.

От общината в Перник очакват идната седмица да бъде сключен договор с превозвач по линията Перник- Черна гора.

Потърпевши от проблеми с транспорта са и жителите на село Лесковец.

Проблеми с обществения транспорт има и в други региони на България. Няколко села в Странджа също останаха без транспорт.

Освен с транспорта, в някои отдалечени села имат проблеми и с водоснабдяването. В кюстендилското село Долно Уйно бяха спрели водата, защото имало само един жител и услугата доставка на вода била нерентабилна. От ВиК обясниха, че правят ремонт на помпата.