Семейство от варненското село Долище е без електричество от три години, въпреки че има сключен договор с електроразпределителното дружество и независимо че две съдебни инстанции са отсъдили в тяхна полза, съобщава bTV.

Потърпевшите сключили договор с "Енерго про" през 2015 г., когато построили къщата си. Въпреки че имотът бил присъединен към електропреносната мрежа, през януари 2016 г. токът спрял.

Причината била, че техен съсед оградил с мрежа трафопоста, на който семейството било закачено, и направил достъпа до съоръжението невъзможен.

По думи на потърпевшите техниците им казали, че не могат да направят нищо по въпроса и само написали констативен протокол, че няма достъп до имота.

Според адвоката на семейството "Енерго про" не изпълнява договора и законовите си задължения.

Районният и Окръжният съд са осъдили дружеството да изпълни ангажиментите си, образувано е и изпълнително дело с наложена глоба.

Потърпевшите обаче се опасяват, че докато чакат, ще изтече 5-годишният срок за узаконяване на къщата. Изтече ли този срок, това означава, че ние трябва да започнем всичко наново - документи, разрешителни, процедури, което ще коства много пари отново, оплакват се те.

По думи на съседа, ограничил достъпа до трафопоста, той е негов частен собственик.

Собствеността обаче е под въпрос. От дирекция "Устройство на територията" в община Аксаково посочват, че за въпросното съоръжение няма документи за собственост и предстои проверка на РДНСК по случая.

От строителния контрол обаче обясняват, че им трябва още време, въпреки че са били сезирани още през 2016 г.

Според експертиза на вещо лице по делата има възможност имотът на семейството да бъде захранен от трафопост на 600 метра от дома им.

В своя писмена позиция от "Енерго про" твърдят, че поради невъзможност да се възстанови електрозахранването на имота по стандартната схема компанията търси алтернативно решение.

Вече е започнала процедура за нова въздушна линия и се предвижда къщата на семейството да бъде присъединена към мрежата до края на април.