Серия трусове бяха регистрирани вчера и днес в района на Елхово. Сеизмолозите разказват, че единствено там при земетресение се чува как земята буквално бучи.

Близо 1000 земетресения се регистрират годишно от Геофизическия институт към БАН, съобщи БТВ.

Малка част от тях се усещат от хората. Приема се, че осезаеми са трусовете с магнитуд над 2.5 по скалата на Рихтер.

Пет труса с подобна сила са регистрирани от вчера в района западно от Елхово известен като "манастирските възвишения". Там поне два пъти в годината има слаби земетресения. Местните не усещат труса, но чуват бучене от земята.

"Това явление се нарича бронтиди и е възникнало в началото на миналия век между 1907 и 1911 г., когато има висока сеизмичност на слаби земетресения", каза ст. н.с. д.р Емил Ботев.

"Означава силен шум от земята. Такова бучене е усетено и тази сутрин в 8.45 както и в 5.19 в този район с магнитуд 2 и 2.2 и даже хората в първото са се събудили от силния шум", допълни той.

За шума също има научно обяснение.

"Спецификата на селата около манастирските възвишения са така разположени като фуния и се засилва акустичният ефект. В тази област най- силно се усещат тези бучения при земетресения", каза още д-р Ботев.

Сеизмолозите успокояват, че леките трусове край Елхово няма да повлияят на съседните сеизмични зони - Маришка и Ямболска, които са известни с по-силни земетресения.

В последните няколко дни в страната бяха регистрирани няколко земни труса.