Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков отново инспектира укрепването на двете свлачища преди и след тунел "Железница", съобщават от МРРБ.

По думите му обекта ще бъде подложен на непрекъсната инспекция, поради неговата важност. Той изрази оптимизъм, че през август може да бъде пуснато движението по едната лента.

Успоредно с укрепване на свлачищата, ще се работи и по изготвянето на документите, включително и за разрешение за ползване, както и документите, необходими за пускане в експлоатация на тунел "Железница", добави министърът.

По отношение на изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле той посочи, че са се появили спекулации по въпроса и подчерта, че издаденото от него разрешение за строеж е за малък участък от магистралата, който по никакъв начин не предопределя изборът на трасе през дефилето. Шишков добави, че продължава анализът на екологичните мерки, който е от компетенциите на Министерството на околната среда и водите.

Той отбеляза, че издаденото от него разрешение за строеж за участък от магистралата е свързано с възможността да се компенсира загубено време. "Заспалите магистрали ги събудихме, работим, където трябва чисто процедурно, където трябва строителите са на терен", каза още Шишков.

Министърът поясни, че по източния вариант, при който се разделя трасето на магистралата през Кресненското дефиле, има ОВОС. Ако мерките докажат този вариант, разбира се, ще се възползваме от това, че имаме ОВОС и няма да загубим срок, няма да загубим време, ще спечелим много години, бих казал даже - едно бъдеще за целия регион, допълни министъра.

Най-важното нещо, което иска целият български народ, е тази магистрала да бъде завършена в цялост, каза още той.

Министър Шишков инспектира укрепването на свлачището при тунел Железница

Министър Шишков инспектира укрепването на свлачището при тунел Железница

Извършването на строителните дейности за обезопасяване на участъка ще струва 80 милиона лева.