Голяма част от щандовете за сувенири на паркинга на археологическия комплекс "Перперикон" са разбити. Сигнал за това е подаден около 7 ч. тази сутрин.

Във времето е имало и други посегателства, като разбити врати на павилиони, но без съществени кражби, споделят наематели.

Дежурна група извършва оглед на мястото, за да се изясни какво точно се е случило и какво е причинило изпочупването на дървените съоръжения.

Предполага се, че автомобил се в забил в търговските обекти, тъй като потърпевшите наематели са открили останали части от кола сред сергиите. Това потвърди и кметът на Кърджали Хасан Азис във фейсбук профила си. Той уточни, че са намерени броня и фар на лек автомобил от известна марка.

По думите на археолога проф. Николай Овчаров няма камери и охрана на археологическия комплекс към момента. По проект трябва да има, но инцидентът се случва точно преди тяхното поставяне и назначаването на охранители.

Освен поставянето на камери и охрана, наемателите на павилионите предлагат и поставянето на бариера преди паркинга в подножието на археологическия комплекс, за да се ограничи достъпът на автомобили в тъмните часове на денонощието, когато се случват гонки и дрифтове.

След приключване на разследването се очаква да бъде назначена денонощна охрана.