Над 30 сигнала за проблеми след снощните дъждове на територията на област София-град и Софийска област са получени през изминалата нощ, съобщават от МВР.

Сигналите са предимно за наводнени мазета, приземни етажи на къщи и инфраструктура, както и за паднали дървета и клони. Няма данни за застрашени или пострадали хора. Към 8 часа обстановката се нормализира и няма постъпили нови сигнали за произшествия.

Софиийска област

Около 19 часа вчера в района на Етрополе се е развила буря със значителни валежи. Запушеното корито на река Малки Искър е предизвикало наводнение в западната част на населеното място. Екипите на пожарната служба от Етрополе и Пирдоп са отводнили 14 адреса. Има данни, че частично е пропаднал стоманобетонен мост над реката.

София град

В оперативния център на Столичната пожарна тази нощ са получени близо 20 сигнала за наводнени мазета, приземни гаражи и пътна инфраструктура. Съобщенията са предимно за районите на ж.к. "Младост 1", Младост 2", "Студентски град" и "Горубляне". Към момента обстановката се нормализира.

Област Монтана

Продължават работата на "Пожарна безопасност и защита на населението" за справяне с последствията от наводнението в община Берковица. Екипите извършват отводнителни действия и участват в разчистването на пътната инфраструктура в района и свалянето на нивото на яз. "Клисурица". Възстановителните работи ще продължат и днес.

"Рязко влошаване на времето, гъсти дъждовни облаци. За два часа се изсипа пороен дъжд, може би около 30 литра на квадратен метър. Това доведе до рязко покачване нивата на повърхностните, речните води и оттам дойдоха неприятностите", обясни пред bTV Борис Стоев от "Гражданска защита" във връзка с бедствието в Етрополе. По думите му вчера са предприети мерки за почистване на коритото на реката. Днес комисия ще обходи засегнатите обекти, за да се се установят всички нанесени от бедствието щети.

Заместник-кметът на града Росица Христова посочи, че помпената станция е наводнена, а достъпът до нея е отрязан заради пропаднал мост на река Малки Искър. Тя заяви, че щетите в града след пороя не са малки. Обявеното снощи частично бедствено положение остава в сила и днес. Христова увери, че на пострадалите семейства ще бъде помогнато.

Припомняме, че вчера вечерта проливен дъжд причини сериозни щети в Етрополе и наложи да бъде обявено частично бедствено положение. В понеделник пък порои предизвикаха значителни проблеми в Ботевградско и Монтанско, като беше обявено бедствено положение в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново.

Втори ден военнослужещи помагат за възстановяването на Берковица след наводненията

Втори ден военнослужещи помагат за възстановяването на Берковица след наводненията

Бедственото положение продължава