Военнослужещи от 10-и механизиран батальон - Враца, част от Трето бригадно командване, втори ден подпомагат възстановяването на Берковица след наводнението.

78 военнослужещи с техника работят по разчистване на пътища, укрепване на речни диги и възстановяване на районите около обществени сгради. Усилията им са съсредоточени и в района на Първо основно училище "Никола Вапцаров", с цел по-бързо възстановяване на нормалния учебен процес, както и в района на Дома за стари хора в града.

Освен военнослужещите, много доброволци също предоставиха помощта си на жителите на Берковица. Днес ще се присъединят и десет военнослужещи от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка. Дейностите се координират от командира на 3-то бригадно командване, полковник Митко Балтов.

Припомняме, че Общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново са обявили бедствено положение поради наводненията. Берковица е най-силно засегната, с разрушена инфраструктура и наводнени къщи. Военнослужещите се захванаха разчистването още вчера.

Денков изиска от областните в оставка да поработят заради наводненията

Денков изиска от областните в оставка да поработят заради наводненията

Премиерът очаква още днес областните управители да се задействат

По-рано днес, премиерът Николай Денков благодари на отзовалите се на помощ доброволци. Реакцията на институциите също била бърза, отчете премиерът. Ден след наводненията Министерство на труда и социалната политика ангажира екипи, които да установят последствията от бедствието. Стартирало е създаване на организация за изплащане на компенсации. Социални работници ще помогнат на хората да подадат заявления за еднократна помощ, като се очаква тя да бъде предоставена до края на юни и да достигне до 1512 лева.

МРРБ е изпратило техника, която да подпомогне разчистването, да започне интензивна работа и подготовка за следващи валежи, които се очакват през следващите дни.

Остава в сила бедственото положение в Берковица, Монтана и Георги Дамяново

Остава в сила бедственото положение в Берковица, Монтана и Георги Дамяново

Втори ден военнослужещи ще помагат при разчистването