След поройните дъждове в късния следобед в общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение. В община Монтана има наводнени от дъждовете участъци.

В региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата. Наводнени са мазета, къщи и дворове, на места има прекъснато електричество, което в момента се възстановява.

Водата е нанесла най-много поражения в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и дори помещенията на полицейското управление. Това е второто наводнение от началото на месеца за общината, след като проливни дъждове вече нанесоха щети в първите дни на юни месец. Вчера са се изляли 68 л. на кв/м за много кратко време. 

По разчистването на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове работят пожарната, областното пътно управление.

Проливен дъжд наводни множество къщи в ботевградското село Врачеш

Проливен дъжд наводни множество къщи в ботевградското село Врачеш

Отново пострада и Берковица, очаква се пак да бъде обявено бедствено положение

Областният управител в оставка Валери Димитров заявява пред БТА, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително. Язовир "Огоста" край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води, без да създава опасност от наводнение. Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година.

И за днес прогнозата на НИМХ е за дъждове, като оранжев код за дъжд и гръмотевици е обявен за Западна България.

Оранжев код за дъжд и гръмотевици в Западна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевици в Западна България

Предпуреждение за лошо време за половината от страната

Вчера премиерът Николай Денков разпореди българската армия да се включи в усилията за преодоляване на бедствието в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление - Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. "Мишковец" в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

От "Пожарна безопасност и защита на населението" информират, че нивото на язовир "Клисурица", община Монтана, се нормализира.

На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".