Всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения.

Това ще изиска премиерът Николай Денков с оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни.

Премиерът очаква още днес областните управители да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Необходима е бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск.

Припомняме, че всички областни управители с изключение на пернишкия, вчера подадоха своите оставки. Премиерът не ги прие, оставяйки ги реално на техните постове.

Областните управители на Гълъб Донев с акция "оставка"

Областните управители на Гълъб Донев с акция "оставка"

Денков не подписва подадените оставки

В министерски съвет е проведена среща, на която са участвали ръководителите на институции, които са ангажирани с отстраняването на щетите. Още вчера премиерът нареди българската армия да изпрати военнослужещи да помагат при отводняване на щетите в Берковица.

В МС са били министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, началникът на Генералния щаб на Българската армия, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура", които докладваха на Денков за актуалната ситуация в засегнатите райони и предприетите мерки.

МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Днес екипи на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще обходят засегнатите от наводнението места и ще преценят необходимостта от социална подкрепа за пострадалите.

Дъждовете в Берковица нанесоха щети за около 1.5 млн. лв.

Дъждовете в Берковица нанесоха щети за около 1.5 млн. лв.

Все още се отводняват къщи и се разчистват наноси от улиците и дворовете