Шуменци протестират срещу драстично поскъпване на доставката на вода. "Не пипайте цената на водата! За нас тя е социално непоносима" е мотото на недоволството на шуменци, съобщи БНР.

В момента шуменци плащат 2 лева и 64 стотинки за кубик вода. Предложението, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране, е за 3 лева и 25 стотинки.

До седемдесет на сто е загубата на вода заради лошата водопреносна система

По време на митинга ще бъде учредено и Сдружение "Воеводи". Неговата основна цел ще бъде да наблюдава работата на ръководството на общината по най-важните проблеми, засягащи хората.

Преди месец от ВиК Шумен отчетоха над 80 на сто загуби на вода по преносната мрежа. Това е едно от челните места в страната по отношение на водозагубата.

КЕВР предвижда 18% скок на водата

КЕВР предвижда 18% скок на водата

Предстои новите цени да бъдат обсъдени на заседание

 

"Искаме цена, съотносима с доходите на шуменци", заяви организаторът на протеста Петко Захариев. "Вчера ми обясниха, (че повод за исканото поскъпване) е обезлюдяването на селата. Този водопровод, който минава през едно село, което има десет къщи, има разходи, има течове и се покрива от следващото село, което било две хиляди човека, плюс това ние нямаме пречиствателна станция, водата не е питейна, тя е поливна. Това е геноцид, смята Захариев.

Захариев заяви, че вече е разговарял с областния управител и кмета за проблема, а на 23 февруари ще постави исканията на хората пред общинските съветници. Захариев оповести създаването на сдружение "Войводи". То ще контролира управлението на града и обеща това да бъде първата от поредицата инициативи, чрез които гражданството да настоява цената на водата в Шумен да не се повишава.

Според позицията на ВиК, инвестиционната програма на дружеството няма как да се изпълни, ако не се повиши цената, а също не би могло да се предоставя качествено водоподаване.

През януари всички ВиК дружества внесоха в държавния регулатор предложения за повишаване на цената на водата за битови потребители. Очаква се до края на този месец от КЕВР да оповестят решението си за новите цени.