Община Силистра е готова да приеме още 100 хиляди тона отпадъци от столицата. Това обяви кметът Иво Андонов, цитиран от БНР.

Това обаче може да стане само при строго определени условия: ако държавата се ангажира да подпомогне финансово строителството на завод за преработка на отпадъци край града, както и да предостави финансови компенсации на общината в размер на минимум 35 милиона лева.

Иво Андонов е поставил това условие пред министър Нона Караджова. Кметът подчерта, че приходите от депонирането на софийския боклук са помогнали много на община Силистра.

"В интерес на истината, ако не бяха парите, които получаваме от Столична община за боклука, бяхме живи загинали.", посочи Андонов.

От договорените миналата година 180 хиляди тона столичен боклук, в силистренското депо остава да бъдат депонирани още около 4 хиляди тона.

През 2010 година и останалите общини в областта ще започнат да извозват отпадъци в депото. Кметът Андонов обаче е категоричен, че, ако бъде построен завод за преработка на отпадъци, депото ще стане излишно.