Собственици на заведения за бързо хранене протестираха символично в Благоевград. Те се събраха въпреки забраните за масово струпване на хора, съобщи БНТ.

Собствениците на тези заведения не могат да работят според новите изисквания, а това им носи загуби и ще доведе до фалити.

Голяма част от търговците са работили на гише последните няколко дни. След проверка на РЗИ се оказало, че не покриват изискванията и трябва да прекратят дейността си.

Македонка Давидкова заяви, че предписанието, че не могат да работят на гише било въпреки спазваните мерки за дезинфекция и наличието на указателни табелки, че хората трябва да са през 2 метра разстояние.

Друг собственик на заведение - Силвия Достумска каза, че е звъняла в Министерство на здравеопазването, от където заявили, че имат право да работят. "От БАБХ казват, че имаме право да работим, РЗИ не ни разрешава", каза Достумска.

Петър Иванов има няколко заведения за бързо хранене в града. Вече е съкратил голяма част от служителите си. Казва че, ако му бъде разрешено да продават на гише храна, ще успее да запази бизнеса си и да не фалира до края на извънредното положение.

"Самите храни се изнасят абсолютно пакетирани, за да може да няма допир до хората и все пак спряхме да работим. Борбата, не само моята, а и на колегите е да запазим част от хората, въпреки загубите, които търпим, защото реално погледнато ние не печелим.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград обясниха, че според разпоредбите на здравния министър заведенията за бързо хранене могат да работят само с доставка до адрес, но не и да продават на гише.