Общинските съветници от "Синя София" настояват кметът Васил Терзиев да отмени решението си за прекратяване на конкурса за Мемориала от Софийската желязна дивизия.

Паметникът бе разрушен от комунистическия режим и дълги години родолюбиви и демократично мислещи българи настояваха натрапеният на неговото място грозен соцпаметник да бъде премахнат и да се възстанови справедливостта, историческата памет, достойнството и преклонението пред героите, паднали в битките за национално обединение, подчертават съветниците.

Те са разтревожени, че в последните години има организирана съпротива срещу отдаването на почит на достойни личности и събития, свързани с историята на Царство България и че опитите за реабилитиране на престъпния комунистически режим и на негови ярки представители стават все по-арогантни. От "Синя София" са категорични, че възстановяването на паметника на загиналите воини от Първа софийска пехотна дивизия е въпрос на национална чест и достойнство.

Според тях той трябва да бъде точно на това място, за да могат младите българи да растат със спомена и завета на героите, отдали живота си за България.

Кметът Терзиев спря конкурса за Мемориала от Софийската желязна дивизия

Кметът Терзиев спря конкурса за Мемориала от Софийската желязна дивизия

Пореден повод ГЕРБ да му искат оставката

Ангажиментът ни пред гражданите на Столична община да бъдем последователни в действията си за възстановяване на поруганата историческа памет и освобождаване на Столична община от комунистическата символика ще бъде спазен и Паметник на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк пред НДК ще има, посочват Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров.

Припомняме, десетилетия продължават опитите за възстановяването на Мемориала. Десетилетие и повече продължиха усилията и за премахване на паметника с нецензурен прякор сред софиянци.

През 2017 година на мястото на разрушения паметник в района на НДК беше върнат лъвът от оригиналната композиция.

Проектът на спечелилите спрения сега конкурс включваше оформяне основно пространство с П-образно разполагане на възстановените по оригинални чертежи мемориални стени и имена на загиналите.

Заради спирането на конкурса обаче патриотични организации се заканиха да протестират пред общината. Съветниците на ГЕРБ-СДС пък оценяват действията на кмета Терзиев като обидни и искат оставката му.

Решението на кмета може да бъде обжалвано пред КЗК в 10-дневен срок.

Паметникът пред НДК може да бъде премахнат, реши окончателно съдът

Паметникът пред НДК може да бъде премахнат, реши окончателно съдът

Върховният административен съд е отхвърлил всички жалби