Лавина е затрупала този следобед група гръцки скиори и сноубордисти в района на ски пистата Маркуджик 3 в Боровец, съобщи БНТ. Информация за инцидента представи в ефира на националната телевизия и директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Емил Нешев.

Сигнал за случилото се е бил подаден в ПСС около 14:13 часа от свидетел от групата. Постъпващата за момента информация е противоречива. Според събраните засега данни от лавината са били затрупани четирима гръцки граждани - трима сноунбордисти и един скиор. Сноубордистите са успели да се измъкнат от снежната маса. Скиорът е останал затрупан под снега.

Над 25 планински спасители с 4 кучета издирваха затрупания мъж. Той не е носел необходимата екипировка, не е имал лавинен уред. Затова и откриването му е било изключително трудно.

Лавината е обхванала площ от около 150 на близо 30 метра. От ПСС предупреждават да се избягват северните, североизточните и източните склонове, по които има навявания.

По-късно Нова телевизия информира, че тялото на скиора е открито.

"Човекът е намерен. Изровен е от снега и го транспортираме към Боровец. Починал е, престоял е много време под снега. Той не е успял да се измъкне, за разлика от другите двама, с които е бил", посочва Ангел Керкелев, началник на Планинската спасителна служба в Боровец.

ПСС предупреждава за повишена лавинна опасност

ПСС предупреждава за повишена лавинна опасност

Поради снеговалеж и силен вятър