emaxpress
Слаб интерес към отдаването на концесия на 11 плажа в Бургаска област бе регистриран, след като кандидати за стопанисване на плажните ивици имаше само за два от плажовете.

За наемане на плаж „Черноморец", община Созопол, с активна плажна площ  14 848 кв. м. и начална годишна наемна цена - 47 332 лева,  се явиха двама желаещи.

Поради нередности в документация и на двамата участници те са дисквалифицирани. Предстои определяне на нова дата за провеждане на търг с тайно наддаване за атрактивната плажна ивица.

За плаж „Малък Лозенец", община Царево, с активна плажна площ 1 859 кв. м. и първоначална годишна наемна цена -  2 566 лева, наддаваха 9 участника, трима от които се класираха, съответно с оферти на стойност 82 000 лв., 30 000лв. и 8 500 хил. лв.

До няколко дни комисията ще обобщи резултатите от проведените търгове и ще обяви името на новия наемател, който ще стопанисва плажната ивица през следващите 5 години.

 За останалите 9 плажа, сред които "Поморие - почивни станции", „Сарафово - юг", „Бургас - централен", „Крайморие - север", „Крайморие - юг",  „Вромос",  „Алепу", Къмпинг „Делфин" и „Резово" се очаква първоначалните им тръжни цени да бъдат намалени с 50% и разиграни на нов търг, който за съжаление ще се проведе най-вероятно в края на сезона.

Областният управител Константин Гребенаров води непрестанни преговори с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и с кметовете на общините, на чиято територия се намират неотдадените плажове.

Искането на Гребенаров е да бъдат покрити най-неотложните и важни изисквания, като охрана и почистване на плажните ивици, за да не се налага поставяне на табели: „Къпането забранено" и „Неохраняем плаж".

„Едва ли това ще е възможно за всички плажове, но е задължително да го направим за по-атрактивните с по-висока посещаемост, като Бургас-централен.", коментира Гребенаров.