Проблемът с бездомните животни ще бъде решен генерално, след като се поставят чипове на всички домашни любимци.

Това каза Аврам Петков - председател на Българския киноложки съюз, цитиран от moreto.net. „Ако всички домашни животни бъдат чипирани, после проследяването до стопаните им става много лесно."

"По този начин никой собственик няма да си позволи да изостави на улицата домашното си куче, за което вече не иска да се грижи и популацията на бездомните животни рязко ще намалее", обясни Петков.

Успоредно с чиповете, трябва да се въведат и високи глоби за недобросъвестните стопани. „В европейските градове санкцията за собственик, който е изхвърлил домашното си куче, стига до 2000 евро", уточни кинологът.

„Някои стопани се страхуват, че чиповете могат да навредят на любимците, но те са безвредни и не представляват заплаха.", обясни кинологът. Той допълни, че самата технология не е скъпа, а средствата, инвестирани в нея, биха били нищожни в сравнение със спестените проблеми.

„Трябва да се направят и достатъчно приюти, в които да се приберат вече съществуващите бездомни кучета по улиците", каза още Петков.

„В приютите безстопанствените животни постепенно ще си умират от старост, а поставянето на чиповете ще попречи да се появяват нови. Така проблемът може да бъде решен абсолютно хуманно", категоричен бе Петков.

 „Най-големият проблем в момента на бездомните кучета обаче е, че те не се обезпаразитяват. Това от своя страна води до пренасяне на зарази най-вече сред децата, които играят в тревни площи и по площадки, където има кучешки фекалии", обясни Петков. По думите му, евтаназията не може да бъде решение от гледна точка на защитата на животните.

Петков съобщи и, че породата българско овчарско куче вече е международно призната.Всеки собственик на такова куче вече може да се състезава на световни киноложки изложби.