Община Бургас слага камери в най-големия квартал в града - "Меден рудник", съобщиха от общината. Специализирана система ще разпознава регистрационните табели на колите при влизане и излизане от комплекса.

Проектът на Община Бургас се изпълнява със съдействието на мобилния оператор "Виваком".

На три места ще бъде изградена специална ANPR система за разпознаване на регистрационни табели на превозни средства. Тя ще обхваща бул. "Захари Стоянов" - входа за гр. Средец, на бул. "Ал. Г. Коджакафалията" - входно-изходна точка за село Твърдица и на входа и изхода за кв. "Горно Езерово".

Община Бургас започна изграждането на цялостна система за видеонаблюдение в най-големия жилищен комплекс - "Меден рудник".

57 камери следят вандали в Силистра

57 камери следят вандали в Силистра

Разпределени са в 18 точки на града

Предвижда се да бъдат монтирани общо 67 високотехнологични камери на 24 ключови локации в комплекса. Вече са разположени 20 от тях, а до началото на 2019-та година ще бъдат поставени и останалите 47.

Фокусните точки са ключови кръстовища, учебните заведения, криминогенните зони и входно-изходните артерии на "Меден рудник". Те са изцяло съобразени и съгласувани с изискванията на МВР за изграждане на системи за видеонаблюдение.

Искат допълнителни камери в Казанлък заради масовия бой

Искат допълнителни камери в Казанлък заради масовия бой

Общинският съвет предлага и още полицейско присъствие

Това са бул. "Захари Стоянов" - изход за Средец, кръстовища с ул. "Въстаническа", ул. "Миньорска", ул. "Слънчеви хълмове", бензиностанция Петрол; бул. " Ал. Г. Коджакафалията" - изход за Твърдица, кръстовища с ул. "Тракиец" и ул. "Петко Росен", ул. "Въстаническа" - кръстовище с ул. "Петрова нива", до бл. 100 и бл. 101, изход към кв. Горно Езерово, ул. "Петрова нива" - кръстовище с ул. "Константин Петканов", ул. "Тракиец" - кръстовища с ул. "Ален Мак" и ул. "Капитан Петко Войвода", ул. "Капитан Петко Войвода" до бл. 18, ОУ "Константин Петканов", ОУ "Петко Росен" и Лакомата спирка, обясняват от общината.

С 20 000 камери МВР ни пази от душмани

С 20 000 камери МВР ни пази от душмани

Общините се надяват на европари за доизграждането на системата

Всички камери в комплекса ще бъдат свързани помежду си с общ софтуер. Те ще предават информацията в реално време към градския Център за управление на трафика, който ще координира получените сигнали и при необходимост ще го изпраща на компетентните органи.

Записът на изображението от високотехнологичните камери ще се извършва в режим NVR H.265 4K и ще се съхранява за период от 60 дни. Устройствата имат застраховка против вандализъм и гаранционна поддръжка на свързаността и софтуера към тях за 60 месеца.

Обяснението на общината, е че с повече видеонаблюдение щяло да се подобри сигурността. Очакват битовата престъпност ще намалее с около 30 %.

Камерите ще контролират и скоростта в натоварени точки като пешеходни пътеки, училища, обществени сгради и ще помагат за идентифициране на издирвани автомобили при навлизане в комплекса.