Кметът на Пловдив Славчо Атанасов настоява за спешно заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините.

Атанасов е изпратил вече писмо до сдружението, както и покана до президента Георги Първанов. В него се предлага Пловдив да бъде домакин на форума.

На въпрос защо не е поканил премиера Бойко Борисов или финансовият министър Симеон Дянков, кметът заяви: „С премиера комуникацията е невъзможна, а с финансовия министър е много трудна, омръзна ми от твърдоглавието на Дянков".

Целта на инициативата на Славчо Атанасов е да се дискутират най-тежките проблеми на общините след съкращаването на бюджетите им от правителството.

Според Славчо Атанасов през есента ще има редица фалирали общини, заради орязаните субсидии.

Припомняме, пловдивският кмет и финансовият министър са в спор заради спирането от страна на Дянков на заем от 30 милиона лева за ремонт на второстепенните улици в Пловдив от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Освен това се бавят и парите, които кабинетът трябва да отпусне на община Пловдив тази година за софийския боклук. До този момент няма и отговор от финансовия министър кога ще бъдат получени.
Сумата е 15 милиона лева и е предвидена за капиталови разходи- реализирането на инфраструктурни проекти в Пловдив и почистването на Марица.