През изминалото денонощие екипите на Министрество на извънредните ситуации (МИС) са реагирали на 29 сигнала.

След падналите проливни дъждове обаче в отделни части на страната има нанесени щети на пътни настилки, свлечени земни маси, отнесени от силния вятър покриви, паднали дървета.

На този етап обстановката в страната е спокойна, като няма населени места без ток, вода и телефонни връзки. 

По данни на Ситуационния център на МИС в община Велинград вследствие на падналия обилен дъжд, придружен с градушка има нанесени щети в селата Бутрево и Рохлево.
Има разрушени участъци на местата, преминаващи през деретата по пътя за махала Дренкова, пътя за махала Асанова и Перушинска е подровен, а на местата, преминаващи през деретата има свличания.

Има свлечени наноси на общински път Рохлево - Кръстава в участък от около 50м.

Изровена е част от уличната мрежа на махала Боровинова и е прекъснато на три места уличното платно.

Улиците са без трайна настилка, на места има каменно покритие. Пътищата за махалите Боровинова и Пашалиева на местата, преминаващи през дерета са прекъснати. От кмета на общината е създадена организация за отстраняване на щетите. Изпратена е техника в засегнатите участъци за разчистване и възстановяване на движението.

Вследствие на силен вятър в село Гавраилово, Сливенска област са отнесени покривите на кметството и читалището. Пострадали няма.
Сформирана е комисия за оглед и оценка на щетите.

Вследствие на пороен дъжд, придружен с градушка в село Дебово, община Никопол е повредена покривната конструкция на църквата, има счупени клони от дървета. Пораженията са основно в централната част на селото. Кметът е изпратил група за отстраняване на клоните.

Днес ще се извърши и оценка на щетите след падналата градушка с размери, колкото орех в землищата на селата Ценово, Белцов и Долна Студена, област Русе.

Спасителни екипи на МИС от София работиха по отстраняването на паднали дървета на бул „Сливница", ул. „Враня", ул. „Мавровец", ул.„Светулка", ул. „Ангел Букурещлиев", ул. „Любен Каравелов" и обезопасяване на района на Военния клуб, поради падаща мазилка.

В Ловеч спасители на МИС отпушиха улична шахта на бул. „България" 67, наводняваща приземния етаж на Дома за социално настаняване на деца и юноши. Приземните помещения на социалното заведения са отводнени.
В Смолянско, вследствие на падналите проливни дъждове е изровен асфалта на част от улиците в с. Хвойна. Улиците са разчистени и освободени за движение.
Отводнени са сгради и са разчистени улиците в село Барутин, община Доспат.