Около 250 души тръгнаха в 11.00 часа от НДК на контрашествие, организирано от националистите против „София Прайд".

В обединението против провеждането на гей парад в София се включват Атака, ВМРО, БНРП, БНС, Национална съпротива, НФСБ. Вчера патриотичните организации, включени в патриотичното движение, се обявиха категорично срещу днешния прайд.

Шествието под наслов "68 години чуждопоклонничество стигат" тръгна със скандиране „Смърт за педалите". То е предвождано от три двойки хетеросексуални младоженци, на фона на българското знаме. По думите им те са дошли за да демонстрират естествения ред. Свещеникът Евгени Янакиев, който преди дни призова гейовете да бъдат замеряни с камъни, върви най-отпред заедно с младоженците. 

В речта си представителите Атака, БНС и ВМРО-БНД заявиха, че всеки има правото да избира какъв да бъде, но не да го демонстрира пред всички.

Протестът се обяви срещу американския посланик у нас Джеймс Уорлик, който по думите им се опитва „да променя семейния ни кодекс".

„Имаме 1300 години история, не благодарение на гей-браковете", изтъкна Пламен Димитров от БНС. „Една свобода е свобода, докато не пречи на чуждата", категоричен бе той.

Присъстващите носят плакати с надписи „Не на еднополовите бракове", „Хетеросексуален = нормален", „Аз съм мъж и ми личи".
Повечето от представителите на партиите и движенията са облечени с черни тениски с надписи „Ти помниш ли Батак?" и „Волен Сидеров президент", макар да призоваха към неполитизиране на протеста.

Представителите на ВМРО обвързаха протеста с 10-те години от смъртта на Николай Хайтов и обявиха, че датата за „София Прайд" е избрана нарочно като спекулация за българската история.

Шествието достигна църквата „Света Неделя" в 11.35 часа. Повечето от гражданите по „Витошка" недоумяваха каква е причината за зрелището, на което станаха свидетели. Процесията мина по емблематичната софийска улица с викове: „Българино, събуди се!" „Умри, умри педераст", „За България свобода или смърт".
След шествието се понесе многократно песента „Бойко Борисов педераст, педераст".

Достигайки църквата, демонстрантите коленичиха и запазиха минута мълчание в чест на всички български патриоти.

В последвалото слово активистите обвиниха американския посланик Уорлик и кмета Йорданка Фандъкова за провеждането на „парад на противоестествени елементи".
Организаторите на контрапарада заявиха, че нямат намерение да предизвикват сблъсъци на „София Прайд".

По-рано симпатизантите на Атака, БНС, ВМРО и граждани, необвързани с партии, се събраха на пилоните пред НДК.

Повечето от присъстващите са млади хора на възраст между 15 и 25 години. Около 30 служителите на реда охраняват мероприятието.

Активистите носеха знамена с надписи „Заедно сме по-силни".

Свещеникът Евгени Янакиев, който преди дни призова гейовете да бъдат замеряни с камъни, обясни, че е тук по своя инициатива, а не като представител на Светия синод. Янакиев обаче смята, че Православната църква трябва да подкрепи неговата инициатива срещу хомосексуалистите.
„Содом и Гомор бяха унищожени заради това, което днес се случва и тук", изтъкна свещеникът.

Александър Петров - един от присъстващите на протеста заяви, че му неудобно да застане зад знамената на Атака, но е демократ и християнин и идва да подкрепи устоите на българския морал.

Стана ясно и че по-късно следобед в Стара Загора сдружение „Вярност" също ще проведе протестно шествие срещу хомосексуалността.

Припомняме, в писмо до столичният кмет от ВМРО настояха да бъде отменен гей парада.
„Нашата цел не е да провокираме насилие. Но не можем да изключим възможността граждани, силно подразнени от агресивния характер на това събитие, да прибегнат до крайни форми на протест. Тъй като силно желаем до ексцесии да не се стига, категорично препоръчваме „София прайд" да бъде забранен", се казва в писмото до Йорданка Фандъкова.