В Североизточна България се наблюдава по-висока смъртност при пчелите. Най-вероятната причина за това според пчеларите е пръскането на земеделски култури с токсични за пчелите препарати по време на цъфтежа.

Пред БНР пчелари от шуменския квартал "Мътница" обясняват за проблема и апелират за намеса на държавата. По думите им подобно по мащаб отравяне никога не е имало.

Масово измиране на пчели в Плевенско

Масово измиране на пчели в Плевенско

Местните са сигурни, че е измирането се дължи на пестициди

"От 5-и април до ден-днешен всеки ден изхвърлят по много пчели. Първите дни беше страшно много. Подадохме документи, дойде комисия, обърнаха веднага внимание. На другия ден направиха протокол, но реално не може да се констатира от къде е причината, кой е ръсил дърветата. Според мен, причината за отровените пчели е в директното ръсене при цъфтеж. Има наредба, всички я знаят, че по време на цъфтеж не се ръси абсолютно нищо. Говорим за слънчогледи, за овошки, но явно не се спазва", коментират пред общественото радио пчелари.

Стопаните са в парадоксална ситуация, защото не могат да докажат абсолютно нищо.

Учени разкриха основната причина за измирането на пчелите

Учени разкриха основната причина за измирането на пчелите

Изключително плашеща перспектива

"По-опасно е, ако загине майката, тогава загива напълно цялото семейство, ако още има останали, живи пчели", допълват пчелари.

Земеделските производители настояват държавата да се намеси и да има строг контрол и санкции за тези, които не спазват наредбата за опазване на пчелите от отравяне.

ВМРО внася предложения за промени в Закона за пчеларството

ВМРО внася предложения за промени в Закона за пчеларството

Иска регистър на пчелините и криминализиране на пръсканията с пестициди