Общинският съвет в Стара Загора смени турско-арабските имена на 838 местности, съобщиха от ВМРО.

На заседанието на Общинския съвет в Стара Загора днес общинарите приеха 838 местности, които сега носят турско-арабски имена, да бъдат преименувани с български имена.
Решението беше прието с 39 гласа "за", 2 гласа "против" и 4 гласа "въздържал се". Срещу решението са гласували единствено съветниците от ДПС.

Мюфтийството обвини общинарите в Стара Загора в нов възродителен процес

Мюфтийството обвини общинарите в Стара Загора в нов възродителен процес

Мюфтийството скочи срещу променените турски имена на местности в Стара Загора

Припомняме, през 2014 година общинските съветници от ВМРО и "АТАКА" предложиха промените. Тогава Общинският съвет в Стара Загора взе решение за преименуването на всички местности в 51 населени места на територията на общината.
През 2017 година започна работа временна комисия, включваща представители на ГЕРБ, НФСБ, "АТАКА", ВМРО и Реформаторски блок.

"С решението днес в Стара Загора бе завършен един процес, започнал още през далечната 1878 г. от нашите предци. Основна заслуга за това нещо имат общинските съветници Антон Андонов от ВМРО и Михаил Михайлов от "АТАКА", пишат от ВМРО.

Според патриотите в Стара Загора в хода на работата на комисията е станало ясно, че в областта има множество неразбираеми за съвременниците наименования, като част от тях се оказали смесица от турско-арабски и стари български думи.

При изготвянето на списъците, които вече са предоставени на селските кметове, е използвана експертизата на дългогодишни университетски специалисти - османисти.

Част от старите имена са преведени буквално, а други ще се преименуват по аналогия. Имената на трети обекти ще бъдат сменени изцяло.

От комисията обясняват, че собствениците на имоти в местностите с променени имена няма да заплащат такси при вадене на документи.
По сходен начин е било процедирано през 30-те години на миналия ХХ век, когато били сменени старите турско-арабски имена на стотици селища с български.

Справка на ВМРО показва, че само от август до декември 1934 г. с девет заповеди на тогавашния министър на вътрешните работи и народното здраве Петър Мидилев са променени имената на 1 875 населени места, сред които и на 14 града.
От тогава датират наименованията на Смолян, Асеновград, Несебър, Златоград, Девин и други.
Подготовката за този процес обаче датира още от 1925 г. при управлението на Народния сговор с премиер проф. Александър Цанков.

През 1906 г. пък само в сегашната Старозагорска област са променени имената на 347 села, допълват воеводите.

Смяната на имената е голям успех за патриотите в Стара Загора, пишат още от ВМРО.