Глоба от близо 10 000 лв. грози сметоизвозващата фирма в община Калояново. Това каза пред БНР кметът Георги Георгиев, след като близо 2 месеца селата от общината са "потънали" в боклук.

Променят разрешителното на завода за боклук край Шишманци

Променят разрешителното на завода за боклук край Шишманци

Според жителите, това е сметище, не завод за компостиране на отпадъци

"Проблемът възникна от неспазването на графика от страна на фирмата-изпълнител. За тези два месеца съм говорил неколкократно с представители на фирмата. Те казваха, че имат някакъв проблем - с напускане на шофьори, с техника и т.н., които обаче нас не ни касаят. Тепърва ще наложим санкции, като направим изчисленията според графика и това колко контейнера не са извозени. Към момента сме сметнали, че около 1280 контейнера не са били вдигани въобще, т.е. това означава, че около 10 хил. лв. ще бъде санкцията, която ще наложим на фирмата. Срокът за налагане на санкцията е до една седмица", обясни Георгиев.

Нови боклуци са се появили под моста на АМ "Струма"

Нови боклуци са се появили под моста на АМ "Струма"

Община Дупница сигнализира, че новият отпадък е от 26 август

В договора за сметоизвозване е предвидено и евентуалното негово прекратяване, каза кметът, но изрази надежда: "Въпросът е, че като прекратим договора, няма да имаме време да направим нова поръчка и съответно фирмата-изпълнител би могла да си вдигне контейнерите и ще стане още по-голям хаос".

Ситуацията с боклука в общината стана известна от жители на село Ръжево Конаре, които сигнализираха за преливащи контейнери. Боклукът не е бил извозван там повече от 15 дни и хората се притесняват от зарази. Подобна е ситуацията в останалите 14 села на община Калояново, където контейнерите са пълни вече месец. От сметоизвощата фирма признават, че не са успели да спазят графика заради липсата на работна ръка.