Все още има боклуци под моста на АМ "Струма", съобщава bTV.

Въпреки че част от опасните отпадъци бяха извозени, се оказва, че са се появили и нови.

От община Дупница съобщават, че новият отпадък се е появил на 26 август. Тогава анонимен източник е изпратил видеоклип, на който се вижда как камион изхвърля боклук в общински терен. От Пътната агенция обаче посочват, че видеото е старо.

АПИ проверява разчистването под моста на АМ "Струма"

АПИ проверява разчистването под моста на АМ "Струма"

От 14.00 часа днес до 20.00 часа утре се въвежда реорганизация на движението

Десислава Борисова, началник, Отдел "Екология" към община Дупница, подчерта, че при описанието на отпадъка става ясно, че в него има наличие на производствени и промишлени отпадъци, които по закон имат право да се управляват от лицензирани фирми със съответното разрешително. Тя подкрепи думите си и със снимков материал, на който се вижда, че след пожара на мястото не е имало боклук, а в момента там има такъв .

По думи на Борисова общината не може да управлява такъв вид отпадък, защото се знае кой е собственикът на боклука. По тази причина се очакват предписанията на МОСВ и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник.

"Отпадъкът има произход и охарактеризиране, знае се, че е от дейността на фирма "Феникс" - Дупница. Освен това е направена проверка и протокол, в който е писан всеки отпадък по отделно. Този протокол показва кой е собственик на отпадъка", обясни Борисова.

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

До 23 август трябва да бъде извършен обход на всички съоръжения

Припомняме, Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара под моста на АМ "Струма".

Заради инцидента от АПИ започнаха проверки на всички пътни съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях.

По-късно пък стана ясно, че фирмата, заради която пламна магистрала "Струма" край Дупница, е в процедура по отнемане на лиценза.