Ремонтират виадукт „Елешница“ на АМ „Хемус“ с осигурените от правителството в средата на април пари за пътища и съоръжения, съобщиха от АПИ.

Ще бъде ремонтирано платното за Варна при 15-ти км на автомагистралата. По време на строително-монтажните работи, трафикът ще преминава двупосочно в обновеното през миналата година платно за София. Затвореният участък е 2 километра. Възстановителните дейности започнаха днес и ще продължат приблизително шест месеца.

Ремонтът се състои в подмяна на асфалтовата настилка и хидроизолация, ремонт на тротоарни конзоли, подмяна на дилатационни фуги, изграждане на колекторна отводнителна система, подмяна на мантинелите и саниране на стълбовете.

Виадуктът е пуснат в експлоатация през 1979 г. и едва през 2015 година бе ремонтирано платното за София. Други строително-ремонтни дейности на моста не са извършвани. Той е с дължина 646 метра, най-високият му стълб е 51 метра, а най-ниският – 5 метра.

Снимка 233445

Превантивният ремонт на съоръжението ще бъде изпълнен от „Автомагистрали“ ЕАД.

С предоставеното от Министерския съвет финансиране до края на май ще започнат и ремонтите на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” на АМ „Хемус”.

Започва и възстановяването на виадукта при 41-ви километър на автомагистралата, между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“, където бяха установени разрушения в активната лента преди празниците.

В четвъртък е началото на строителните работи на съоръжението над река Стряма при 136-ти км на АМ „Тракия“, в област Пловдив. Ще се ремонтира платното от Бургас за София. Строителните дейности по АМ „Тракия“ трябва да завършат до средата на юли.

Ремонтът на платното от София за Бургас при моста над река Стряма ще започне през септември, за да не се затруднява трафикът през активния туристически сезон.