Основните пътища на Витоша, които бяха препречени от паднали дървета, вече са разчистени.

Това каза инж. Пламен Тодоров от „Гражданска защита"-София, цитиран от БНР.

Към 18.00 часа спасителният екип на „Гражданска защита", който разчиства падналите дървета в направление „Бояна"- „Златни мостове" - Копитото е приключил своята дейност.

Основният път до Копитото е освободен от паднали дървета и е проходим. Екипът е тръгнал към София.

Приключва работа и по другото направление - кв. „Драгалевци"-хижа „Алеко".
Единствените проблеми в региона са причинени от навявания от падналия сняг. В момента пътищата се опесъчават и обезопасяват.

Препоръчва се туристите да преминават с особено внимание, защото има заледени участъци.

Около 9 часа продължи акцията на „Гражданска защита" по прочистването на падналите дървета, които блокираха туристи на Витоша. В региона продължава да духа силен вятър.

Екипите на Министерството на извънредните ситуации разчистваха паднали дървета, блокирали пътищата към вилите и хижите "Елица", "Звездица", "Трендафила" и "Момина скала".

Имаше заседнали хора в коли, които се опитали да тръгнат към София. Телефонната връзка с блокираните беше затруднена, съобщи БНТ.

Първите сигнали за затрудненията в движението са постъпили на спешния тел. 112 тази сутрин от блокираните в хижите туристи.

"В момента продължава да вали сняг - не много силно, но постоянно и бавно започва да трупа. По пътя има много паднали дървета. Целият път е осеян с дървета и не можем да слезем надолу," съобщи по-рано днес един от блокираните туристи Янко Янев.

„Автомобилите са може би 30-40, има малки деца, които са заседнали, просто са тръгнали неподготвени надолу, без да предположат, че пътят ще е блокиран и вече няма връщане назад," обясни още Янко Янев.

„Лошото е, че дърветата продължават да падат и може да паднат и върху тях. Тези, които са в хижите са сравнително добре, но тези, които са на пътя, са почти в критично състояние. В гражданска защита никой не вдига," категоричен е туристът.

„Няма електричество, скъсани са електропроводите. Тука вече няма топла вода. Разбира се, една вечер може да се оцелее, но няма да е никак приятно," допълни още Янев.

От "Гражданска защита" потвърдиха информацията за блокирани на Витоша туристи. От там съобщиха още, че по-рано днес са изпратили специален екип, който да проведе спасителна операция.

От "Гражданска защита" потвърдиха и информацията за много паднали дървета, които препречват пътя на туристите. Уточниха, че на всеки 50 метра е имало паднали дървета.

От планинската служба потвърдиха, че има 20-сантиметрова снежна покривка по върховете. Мокрият сняг създава поледица, която е причина за доста главоболия на шофьорите, които не са подготвени за зимата.

Ситуацията продължава да се усложнява и от съборените от снега дървета по платното. На някои места има и свлечена земна маса.

5-те екипа на „Гражданска защита" работиха в две направления за разчистване на пътя от падналите дървета.

Едното направление беше в посока „Бояна"- "Златни мостове" - Копитото, а другото - кв. „Драгалевци"- хижа „Алеко", поясниха от „Гражданска защита" - София.

Спасителните екипи са рязали и разчиствали дървета, но поради силния вятър те продължават да падат и да препречват пътя.

Веселин Мустаков от "Гражданска защита" каза, че от 10 часа екипи са започнали разчистване на пътя от изхода на кв. "Бояна".

До "Златните мостове" пътят е много трудно проходим, каза още Мустаков. Препоръката на "Гражданска защита" е да не се ходи до "Златните мостове", "Алеко" и до Витоша.

„Падналите дървета са над 100 в двете направления", каза инж. Пламен Тодоров от МИС и добави, че екипите все още не са достигнали до хижите „Алеко" и „Копитото", но пътят до "Златните мостове" вече е проходим.

Няма данни за пострадали хора и туристи.