Зимата вече затруднява движението вече на места в страната

Движението на моторни превозни средства над 12 т по път II-35 през "Троянски проход" е ограничено, а причината е снеговалежът, който е започнал преди малко.

През уикенда падна и първият сняг в Петроханския проход и отново имаше затруднения в движението и заради това, че нямаше подготовка за зимния сезон и почистването на пътищата.

Синоптиците издадоха оранжев код за дъжд и сняг за 4 области за днес. Предупреждението се отнася за София-град, Софийска област, Кюстендил и Перник.

Оранжев и жълт код за дъжд и сняг за над половин България

Оранжев и жълт код за дъжд и сняг за над половин България

Прогноза за времето

Предупреждава се и че след обяд на много места в Югозападна и Централна България валежите ще са значителни - между 35 mm и 50 mm, в отделни райони - до 65 mm. Температурите ще са почти без дневен ход и ще са от 5°-7° в западните райони до 10°-12° на изток. Привечер в Западна България дъждът временно ще се примесва със сняг.

Състоянието на проходите днес към 6.30 от АПИ:

- "Върбишки" - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

- "Златишки" - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

- "Айтоски" - движението по път III-208 Провадия - Айтос през "Айтоски" проход от км 49+434 до км 50+885 в района на с. Аспарухово е ограничено поради ремонтни дейности на мостови съоръжения. Ограничава се движението от км 49+434 до км 50+885, като движението се насочва към АМ "Хемус" в посока гр. Шумен, през "Ришки" проход, по път III-7305 Камчия - Люляково - Вресово и се включва в "Айтоски" проход и обратно. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 31.10.2021 г.;

- "Котленски" - отворен за всички МПС;

- "Печинско" - отворен за всички МПС;

- "Превала" - отворен за всички МПС

- "Предел" - отворен за всички МПС;

- "Приморски" - отворен за всички МПС;

- "Ришки" - отворен за всички МПС;

- "Рожен" - отворен за всички МПС;

- "Троянски" - отворен за всички МПС;

- "Републиката" - забранен за всички МПС. Срок до 31.10.2021 г.;

- "Твърдишки" - забранен за МПС над 10 т.;

- "Вратник" - забранен за МПС над 3,5 т. Срок до 31.10.2021 г.;

- "Дюлински" - забранен за МПС над 3,5 т.;

- "Пампорово" - забранен за МПС над 3,5 т.;

- "Петрохан" - забранен за МПС над 12 т.;

- "Шипка" - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т. от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т. от категория О4. Срок: целогодишно.