До месец юни Столична община е натрупала 28 млн. лв. задължения от издаването на преференциални карти за градския транспорт. Кметът на София Васил Терзиев призова държава да си влезе в ролята и да компенсира СО.

По думите му в последно време се продават повече билети и карти за обществения превоз, но паралелно с това се засилва проблемът с т.нар. субсидирани превозни документи. Той подчерта, че едно от големите предизвикателства е свързано с компенсациите от държавата относно преференциалните карти за градски транспорт, издавани на деца до 12 години.

Според него се създава ситуация, при която СО изпълнява дългосрочните си цели, но бива наказвана за това. Терзиев поясни, че компенсацията за карти за преференциално пътуване е политика, въведена по настояване на държавата.

Кметът на София отбеляза, че Столична община е подобрила условията на труд и е започнала да решава този дългогодишен проблем в столичния градски транспорт. По думите му във всички аспекти градският транспорт бележи положителни показатели.

Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов посочи, че с 90 хил. пътници на ден е ръстът, в сравнение със същия период на миналата година. Той добави, че 2,7 млн. лв. повече са приходите от билети.

Със заем София минава на нова скорост с нови трамваи, тролеи и автобуси

Със заем София минава на нова скорост с нови трамваи, тролеи и автобуси

Ще се закупят 500 нови трамваи, тролеи и автобуси на стойност 1 млрд. лв.