Собственик на бензиностанция в Ботевград заплаши по време на проверка на Националната агенция за приходите, че ще взриви обекта, ако бъде запечатан от приходните инспектори.

Припомняме, вчера служителите на приходната агенция започнаха инспекции по бензиностанции и газстанции, за да установят дали те са свързани с информационните масиви на данъчните.

От НАП посочват, че със запалка в едната ръка и пистолетът за гориво на една от колонките разгневеният търговец обявил, че ако данъчните му съставят акт и запечатат бензиностанцията, ще взриви горивото заедно с всички присъстващи на мястото. 

По време на проверката служителите на агенцията констатирали, че обектът няма изградена връзка на фискалната система със сървърите на приходната агенция, което е задължително по закон. Обясненията на собственика за този пропуск хвърляли вината за неизпълнението на задължението на сервизна фирма. По думите му тя получила възнаграждение за работата, но се оказало, че инсталирала система, която не е изпитана от Българския институт по метрология.

След намесата на полицията актът за нарушение е бил връчен на собственика, а бензиностанцията запечатана до изпълнението на изискваната от закона дистанционна връзка.

От Агенцията съобщават още, че от 400 инспектирани обекта до момента са запечатани 76, а други 90 не са отворили изобщо. Проверките на НАП продължават и днес.

Междувременно стана ясно, че правителството готви нови законодателни промени, които засилват контрола върху търговия с горива. С предстоящите изменения в Закона за данъка върху добавената стойност ще се въведат допълнителни изисквания към всяка бензиностанция.

Според тях на резервоарите трябва да бъдат монтирани специални уреди за измерване, които дават точна информация за количеството гориво в цялата бензиностанция.

Освен това броячите за продадено гориво на всяка бензино-колонка също ще бъдат свързани в обща система, която комуникира с касовия апарат. По този начин в НАП ще се изпраща подробна информация за количеството налично гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот.