Собственици и мениджъри на бизнес сгради са готови да инвестират в подобрение на общинската транспортна инфраструктура съвместно с общината. Това стана ясно по време на среща между представители на Столична община и Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, информираха от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

Срещата е инициирана от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС). На нея от страна на Столична община присъстваха главният архитект Здравко Здравков и Кристиан Кръстев, зам.- кмет по направление "Транспорт и градска мобилност" заедно с Ангел Джоргов, зам.- кмет по направление "Обществено строителство". Те представиха планове за развитието на транспортната инфраструктура на ключови места в столицата.

Булевард “Каблешков” остава за следващия сезон

Булевард “Каблешков” остава за следващия сезон

Ангел Джоргов: Работата по други обекти няма да бъде замразена

Част от акцентите на срещата бяха строителните и ремонтните дейности по северната скоростна тангента, бул. "Рожен", трети градски ринг на метрото, разширението на бул. "Филип Кутев" и връзката с бул. "Тодор Каблешков". Арх. Здравков очаква отчуждителните процедури да завършат в средата на следващата година и да започне разширението на бул. "Филип Кутев". Бившата индустриална зона "Хладилника" днес е един от най-активно развиващите се райони на София, заяви Кръстев.

Ангел Джоргов представи приоритетите за развитието на трети метродиаметър, негово финансиране и изграждане и връзката с наземния транспорт в града. Очаква се процедурите по одобрение да приключат в средата на следващата година и тогава да започне строежа.

Това е една от зоните, в които са концентрирани много офис сгради, търговски център и много жилища. Положително бяха оценени усилията на общината да обоснове изграждането на метростанция в зоната до лифта на Симеоново, за да се насърчaт излетите в планината Витоша и връзката ѝ с града.

Арх. Здравков представи новите функционалности на дигиталната платформа NAG.mobile, която предоставя достъп до всички административни актове, свързани с конкретните имоти в столицата, и подобрява прозрачността в работата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

"Радваме се, че отново срещаме разбиране от страна на общинската администрация в лицето на арх. Здравков за развитието на транспортната инфраструктура на града. Обсъдихме трите основни бизнес зони в София - зона "Хладилника", бул. "Цариградско шосе", зоната около "Бизнес парк София", каза Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България е неправителствена организация, обединяваща 40 компании, които инвестират в изграждането и управлението на качествени и високо технологични сгради. През 2019 г.по инициатива на Асоциацията е променен Закона за ДДС, с което се позволява приспадането на ДДС при инвестиции на частни компании в изграждането на техническа инфраструктура в общински или държавни имоти.