Това е градът на тези, които учат тук, влюбват се, раждат деца и остават", отбеляза столичният кмет Фандъкова по време на официалната церемония до паметника на Незнайния войн по случай 17 септември - Ден на София.

Столичното кметство с редица събития отбелязва празника, като за случая от бюджета на града са заделени 100 хиляди лева.

Този 17 септември е още по-вълнуващ. Днес врати отваря Музеят за историята на София, се похвали Фандъкова, която на 25 октомври ще се бори за пореден кметски мандат. По думите й, когато прекрачиш прага на този музей, разбираш, че градът не е бил построен за един ден.

Тя обърна внимание на това, че на този празник няма да изброява километрите метро, новите автобуси и новите детски градини, въпреки че е важно това, което е направено, но е по-важно това, което предстои.„Нека вярата, надеждата и любовта да са в сърцата ни, защото те ни правят по-добри, а когато сме по-добри можем да работим заедно", си пожела Фандъкова пред погледите на патриарх Неофит, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на културата Вежди Рашидов и зам.-военния министър Исмаилов, депутати и редица други официални лица.

„Бог да пази нашия град и празник", заключи Фандъкова, а след думите й прозвуча националният химн.

Председателят на парламента Цецка Цачева бе тази, която поздрави почетния караул, тъй като на събитието не присъстваше президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев. След поздрава на Цачева пред столичани бе отслужен тържествен водосвет, а след това тържествено бе издигнато знамето на София редом до националния ни флаг и знамето на Европейския съюз.


Стройната организация на тържеството бе нарушена от гражданин, който изненада в гръб строилите се официални гости, появявайки се с индианска шапка с дълги червени пера и костюм. Не стана ясно дали облеклото му или нещо в поведението му принудиха органите на реда да го изведат от заградения периметър за церемонията.

Впечатление направиха и голяма група деца, най-вероятно от някое близко училище, които проследиха церемонията от стълбите на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" и заедно запляскаха след думите на столичния кмет.