София не трябва да расте, защото компактният град в момента може да поеме още толкова на брой обитатели. Това заяви снощи пред БГНЕС главният архитект на София Здравко Здравков, който взе участие в общественото обсъждане на бюджета на Столичната община за 2019 година.

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект

Здравков се похвали с прозрачността в работата си

Според Здравков независимо от това, че столицата може да поеме още много жители, по периферията продължават да се развиват комплекси. В тези комплекси живеят все повече хора, които, по думите му, използват лични автомобили, понякога 2 или 3 в домакинство.

"Именно затова трябва много прецизно да се позволява допускането на развитие на града, защото когато то не е обезпечено с транспортна инфраструктура и инженерни мрежи, поражда след себе си редица проблеми, които ги виждаме в луксозните квартали", заяви Здравков.

Спряха наказателното производство срещу главния архитект на София
Обновена

Спряха наказателното производство срещу главния архитект на София

Прокурорът допуснал съществени грешки

Според него София би трябвало да се разраства тогава, когато се изконсумират всички възможности за развитие в рамките на вече съществуващия компактен град. Главният архитект допълни, че преди да се мисли за разширяването на столицата с други крайни комплекси, трябва да се помисли как да се оползотворят терени, намиращи се в бивши индустриални зони, военни поделения, жп ареали и други.

По думите на Здравков единство подробните устройствени планове могат да гарантират правилното и закономерно застрояване в града, което може да сложи край на бурното строителство и да осигури на столичани достатъчно жизнено пространство.

"Работата, която имаме по съобщаването на плановете започва с промяна в Наредбата за обществените обсъждания и сега пилотно в "Овча купел 1", още на ниво задание, започваме да информираме гражданите каква е идеята на общината по изработването на плана. Другият инструмент, който е от 2017 г., това е възможността на тези частни терени да бъдат трансформирани в терени общинска собственост съгласно Закона за устройство на територията, така че да не се провокират напрежение между хората, които живеят в комплексите и собствениците на възстановени имоти", обясни още Здравков.

Снимка 399806

Източник: Sofia.bg