Градът ни прилича на битпазар. Такова недоволство изказа главният архитект на София Здравко Здравков по време на годишния си отчет, но по повод новите наредби за градското пространство, които ограничават рекламите по фасадите на търговските обекти.

Здравко Здравков е недоволен от брандирането на фасадите на сградите. По думите му наредбата ще подреди щайгите с банани пред магазините.

Припомняме, в началото на месец май в писмо до news.bg жители и предприемачи от София сигнализираха, че новата Наредба за рекламата и преместваемите обекти в град София ще навреди сериозно на бизнеса.

Тогава те обвиниха главния архитект Здравков, че екипът му е изготвил противоречивите текстове, а на срещите по обсъждането им били поканени само представители на фирмите за външна реклама и билбордове, което показвало, че промените обслужвали само техните интереси.

Новата наредба на СО за реклама погазва бизнеса ни, недоволстват столични предприемачи

Новата наредба на СО за реклама погазва бизнеса ни, недоволстват столични предприемачи

Защо главният архитект предлага такива "скандални" текстове, питат софиянци

От отчета стана ясно още, че при главния архитект са постъпвали по 251 документа дневно през 2017 година. Общо са подадени 62 785. Издадени са 535 заповеди за разрешаване изработването на подробни устройствени планове, издадени са 1 922 визи за проектиране и още куп документи. Проведени са 105 заседания на съставите на общинския експертен съвет по устройство на територията.

През миналата година Здравко Здравков е внесъл за разглеждане в СОС 139 доклада. Принудително са премахнати 48 строежа, от тях 17 незаконни постройки и 31 опасни сгради. Общата стойност на премахването възлиза на почти 700 000 лева.

Здравко Здравков търси диалог за небостъргача в "Стрелбище"

Здравко Здравков търси диалог за небостъргача в "Стрелбище"

Съдът го задължава да издаде разрешение за строеж, а СОС казва, че теренът трябва да е зелен

"През тази година се борихме с хартиената фабрика, която ни залива", подчерта главният архитект. Всички искат да строят в София, отчете той.

Здравков се похвали с прозрачността в работата си. Всички преписки се публикуват на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

Глобите не оказват влияние върху опазване на културното наследство, по мнението на главния архитект. Затова според него е необходима някаква нормативна уредба, която да стимулира опазването на тези сгради.

Транспортното проучване е голяма тема, подчерта Здравков. Ще се прави по-мащабно проучване на трафика.

Одобрена е стратегията за развитие на минералните води, похвали се още той.

Главният архитект на София призова да се чете повече, по-малко да се пише

Главният архитект на София призова да се чете повече, по-малко да се пише

Здравков увери, че със Закона за София се защитават зелените площи

Порутената топлоцентрала в Южния парк ще се превърне в център за изкуства. В София ще има модерни пешеходни пасажи в някои зони. В шест столични училища ще има многофункционални спортни зали, като след края на учебния процес съоръженията ще се ползват от външни лица.