Главният архитект на София e в патова ситуация заради съдебно решение за строеж на небостъргач в ж.к. "Стрелбище". Съдът го задължава да издаде разрешение, Столичният общински съвет е казал обаче, че теренът трябва да е зелен.

Здравко Здравков обясни пред медиите, че не е викан в прокуратурата.

Прокуратурата оспори даването на имот от СОС за небостъргач

Прокуратурата оспори даването на имот от СОС за небостъргач

Иска замяната от 2006 г. да бъде обявена за нищожна

Той посочи, че вече два пъти е бил глобяван по 1000 лева и още веднъж 13 000 лева. Глобата е заради това, че не изпълнява съдебното решение. Служебно е направено заснемане на растителността в района, където трябва да изникне сградата. ВАС го задължава да издаде решение за строеж. Длъжен е като администратор да спазва решенията на съда, в същото време СОС казва, че там не трябва да се строи.

Арх. Здравко Здравков вярва, че в диалог ще се намери решение на казуса.

Ново искане за забрана на строителството в София

Ново искане за забрана на строителството в София

Граждани на квартал „Стрелбище”...

Припомняме, става въпрос за имот на кръстовището на бул. "България" и бул. "Иван Евст. Гешов". Имотът е с обща площ 3060 кв. м. е заменен с имот на фирма "НИКМИ" АД с обща площ от 374 кв. м., на който "НИКМИ" смята да строи многоетажна административна сграда.

Жителите на "Стрелбище" многократно излизаха на протести срещу разрешението там да се издигне небостъргач, а самият главен архитект на столицата Здравко Здравков отказа да одобри подробния устройствен план на НИКМИ поради противоречието му с Общия устройствен план през септември и отказа да изпълни решението на съда.